diumenge, 15 de febrer del 2009

Benvinguts a Terrassa

Uns anys ençà Terrassa era "la ciutat de les persones". O això almenys servia com a eslògan de la ciutat. Si va ser real, que ho dubto, poc queda de la ciutat de les persones ara.

Després arribà el "Tothom suma", dues simples paraules que donen la benvinguda als immigrants i nounats i recorden als terrassencs que tothom suma a l'hora de fer créixer la població. De 160.000 a 205.000 habitants en pocs anys. Un altre boom que, gràcies a la manca de responsabilitat i previsió de l'administració municipal, fa quedar petites les escoles, els centres d'atenció primària, els carrers. Tothom suma també a l'hora de pagar impostos que puguin servir perquè l'Ajuntament pugui fer amb ells el que vulgui, com camps de golf o llençar-los a les escombraries. Tothom suma envers els deures, però no en quant els drets.

Ara, l'eslògan és més clar que mai: "Terrassa capital". Seria més adient "Terrassa, la ciutat del capital", però com el sistema capitalista i la seva economia trontolla s'ha d'estalviar, fins i tot en les paraules. Ara Terrassa no és la ciutat de les persones, és la ciutat del capital, de les empreses, de les constructores, de la burgesia, dels besnets dels burgesos que al canviant de segle XIX-XX explotaven els obrers a les fàbriques de la grisa ciutat de les xemeneies. Són els mateixos els burgesos que manen a l'Ajuntament, els qui diuen això de "Terrassa capital", que els burgesos que segueixen explotant la classe obrera. Els únics que manen són els que posseeixen capital, i no són capaços d'escoltar les persones que, fa uns anys i segons un eslògan, tenien una ciutat.

Això és la democràcia local. Benvinguts a Terrassa, una ciutat cada cop més superpoblada governada des de fa trenta anys per uns burgesos que es fan dir "socialistes".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada